Back to Top

Binnen onze gemeente is men actief met liturgisch bloemschikken.
Coördinator van deze groep is Anneke Huijssoon, anneke.huijssoon@planet.nl
Hieronder een overzicht van wat er door de jaren heen is gemaakt.

Stille zaterdag

zaterdag, 8 april, 2023

Jezus is gestorven en begraven.
Wij zijn nog in de schaduw van de kruisdood van Jezus, maar het kruis is nu omwikkeld met groen, als teken van het doorgaande leven. Het nieuwe leven wordt verbeeld door kleine witte bloemen.

Goede vrijdag

vrijdag, 7 april, 2023

Vandaag staan we stil bij het lijden en de kruisdood van Jezus. We zien daarom het kruis, dat omwikkeld is met prikkeldraad. Als de paaskaars gedoofd is, komt er een rode roos tussen het prikkeldraad: het licht lijkt te doven, maar de liefde van God dooft nooit.

Witte donderdag

donderdag, 6 april, 2023

Tijdens het laatste avondmaal wast Jezus de voeten van zijn leerlingen. Hiermee leert hij ons om onszelf niet boven een ander te plaatsen en te dienen uit liefde. Daarom de kom en een handdoek.
Daarnaast vertelt het verhaal dat Jezus het vuil van de voeten wast, hiermee symboliseert hij dat ons vuil verwijderd wordt. Hij maakt ons vrij van onze zonden.
Bovendien zie je nu de korenaren  als teken van brood.

Symbolisch Bloemschikken Advent 2022

zondag, 25 december, 2022

Kerst

Maria, moeder van Jezus
Niet alleen in Jezus’ verre voorgeslachten rommelt het, ook rond zijn eigen geboorte. Maria is al zwanger voordat ze getrouwd is, en niet van haar verloofde. De heilige Geest zelf had Jezus in haar laten groeien. Maar in plaats van het inrichten van een koninklijke kinderkamer moet ze met een bolronde buik 140 kilometer afleggen van Nazaret naar Betlehem waar ze met haar aanstaande in een stal terechtkomt. In die ontredderde situatie bevalt ze van haar eerste kind, zonder hulp of kraambezoek van haar naaste familie. Maar Maria moppert niet. Ze hoort nóg het bericht van de engel dat de Zoon van God in haar leven zou komen (Lucas 1:28-38). Die blijde boodschap belandt van haar verstand in haar hart, raakt haar hele leven. Zo wordt zij ons tot voorbeeld. En ze bracht een zoon ter wereld, haar eerstgeborene. Ze wikkelde Hem in doeken en legde Hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats was in het gastenverblijf.

Het tafelkleed is klaar, volledig bedekt met mos!
Er staan 4 kaarsen op het tafelkleed, aangevuld met lampjes om het feestelijke van Kerst te onderstrepen.

 

Symbolisch Bloemschikken Advent 2022

zondag, 18 december, 2022

4e Advent
Tamar, de weggestuurde
Jaarlijks schitteren kerstreclames, Kerst staat dan voor een moment van ‘het goede leven’. Maar wat nou als je niemand hebt om je leven mee te delen? Als het huilen je nader staat dan het lachen?
Dat laat ook het familiedrama van Tamar zien. De schoonvader van Tamar komt zijn beloften niet na waardoor ze, naast haar rouw, ook nog langdurig in hopeloze eenzaamheid wegzakt. Door een list raakt ze toch zwanger. In tegenstelling tot Juda schaamt Jezus zich niet voor haar ellende maar verbindt zich met haar als de Immanuel, de God met ons. Dát is Kerst.

Symboliek:
Gedroogde halmen van riet, pluizig en onduidelijk van vorm. De tafelrand bij Tamar is langer dan de andere randen - versluieren.
Roze peperbes - de pijn van Tamar is verzacht doordat zij alsnog zwanger werd, het licht brak door haar pijn heen.