Kerktuin

De binnentuin, gelegen tussen de glazen pui van de kerkzaal en de buitenmuur, heeft drie functies:

  • een liturgische siertuin
  • een stiltetuin om je even te kunnen terugtrekken
  • een terras bij het jeugdhonk “Vooronder”

De tuin is in vijf gedeeltes verdeeld die allemaal een eigen thema hebben.

Het gedeelte voor de tuinmuur is verdeeld in 3 tuinen (wit, paars, rood), die vader, zoon en geest, of: liefde, geloof en hoop symboliseren. Deze 3 tuinen worden van elkaar gescheiden door taxushagen.
 

1. De witte tuin

Wit is de kleur van de Vader, wit is zuiver, licht, puur en koninklijk.
In deze tuin zijn allerlei planten met witte bloemen te vinden, zoals anemoon, viburnum, azalea, hosta, madonna-lelie en heesters als de witgerande hulst en de olijfwilg.
 

2. De rose/paarse tuin

Paars is de kleur van de Zoon. Maar naast paars zijn ook de kleuren roze en wit te vinden in deze tuin. Paars is de kleur van het lijden (de bezinning), wit is de kleur van de opstanding en de kleur roze is een overgangskleur tussen deze twee: paarse clematis, roze rozen (doornen) en gebroken hartje. De doornen van de roos en het gebroken hartje (ook wel Mariatranen genoemd) refereren ook aan het lijdensverhaal.
 

3. De rode tuin

Rood is de kleur van de Geest, rood, geel en oranje symboliseren het vuur.
De oranje-gele vuurpijl, roodgevlamde daglelie, helderrode klimroos, de pieris met rode lentebladeren en rode tulpen zorgen dat in ieder jaargetijde het vuur zichtbaar is.


4. De gele tuin  - (rechts in de hoek vanuit de kerk gezien)

Geel is de kleur van het licht: forsythia, gele ranonkelstruik (kerria), geelgerande hulst, gele meisjesogen, vrouwenmantel, gele mahonia, de geelgevlekte aucuba en gele narcissen.
 

5. De blauwe tuin - (langwerpige tuin parallel aan de kerk)

Blauw is de kleur van water en symboliseert in combinatie met wit de doop: witte pieris,  witte viburnum met blauwe bessen, verschillende blauwe hosta’s, jacobsladder, monnikskap, hortensia  en blauwe druifjes.
 

Ontwerp: Ina van Leeuwen.

tel. 575429, inavanleeuwen@gmail.com

© 2015 De Tabernakel - Prins Hendrikweg 6 - 8171 EH Vaassen